Saa hengittää!
Yksitoista vuotta sitten sain rintasyöpädiagnoosin. Koko kevään kestäneet sytostaattihoidot olivat rankat ja niistä toipuminen vei aikansa. Sitten alkoivat vielä sädehoidot. Kesähelteillä kuljin seitsemän viikon ajan, joka arkipäivä Syöpäklinikalle sädehoitoon. Muistan vieläkin, miten hoitopöydällä maatessani jouduin pidättämään hengitystä useamman kerran koneen pyöriessä ja naksahdellessa ympärilläni. Sädehoito toteutettiin ns. hengitystahdistettuna hoitona, jolloin piti pidättää henkeä sädetyksen ajaksi ja sitten, kun kone pysähtyi hetkeksi, kuului rauhoittava sädehoitajan ääni: saa hengittää.
Tuosta äänestä on tullut minulle symboli monessa muussakin terveyteen ja hyvinvointiin liittyvässä asiassa. Hengittäminen ei ole ollut vain fyysistä helpotusta, vaan myös merkki siitä, että hoito etenee, ja että olen turvassa. Järjestelmä toimii ja en ole yksin.
Tänään, alue- ja kuntapäättäjänä, seuraan huolestuneena, miten perusterveydenhuolto jaksaa. Suomessa todetaan vuosittain noin 37 000 uutta syöpätapausta ja ennusteiden mukaan määrä kasvaa vuoteen 2030 mennessä noin 43 000 tapaukseen vuodessa. Yli 75-vuotiailla syöpätapausten määrä on kasvanut 63 prosenttia viime vuosina (Suomen Syöpärekisteri).
Syöpien määrä lisääntyy ja yhä useampi suomalainen kohtaa sen, mitä itse kohtasin yksitoista vuotta sitten. Mutta liian moni törmää ensimmäiseksi jäykkään ja ruuhkautuneeseen palvelujärjestelmään: miten päästä tutkimuksiin ajoissa? Miten saada oireisiin vastaus ennen kuin tilanne pitkittyy? Miten saa ajan lääkäriin ja otetaanko huoli todesta? Erikoissairaanhoitoon päästyään moni kokee saman kuin minä silloin — että on vihdoin turvallisissa käsissä. Mutta juuri siihen pisteeseen pääsy voi kestää liian kauan. Ja siinä ajassa ehtii tapahtua paljon.
Hallituksen puoliväliriihi on käynnissä ja keskustellaan taas veronkevennyksistä. Niitä perustellaan usein työmotivaatiolla tai talouden piristämisellä. Mutta julkinen talous ei ole rajaton. Jos verotuloja kevennetään, niin mistä leikataan? Pysähtyykö säästöjen kohdistuessa kehitys, joka voisi parantaa hoitoon pääsyä? Jääkö jotain huomaamatta?
Suomalainen julkinen terveydenhuolto on pelastanut henkeni. Olen tässä, elossa, toimimassa itse päättäjänä sen ansiosta, että sain oikea-aikaisesti diagnoosin, hoitoa ja tukea. En unohda, miten osaavaa, inhimillistä ja järjestelmällistä hoitoni oli. En unohda myöskään sitä ääntä, joka antoi luvan hengittää.
Toivon, että jokaisella suomalaisella on tulevaisuudessakin mahdollisuus kuulla tuo ääni ajoissa.
lähteet: Syöpä 2022.Tilastoraportti Suomen syöpätilanteesta. Suomen Syöpärekisteri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://syoparekisteri.fi/tilastot/tilastot-teemoittain/alueittaiset-tilastot
Kommentit
Lähetä kommentti